Hem Produktivitet Hantera stress på jobbet

Hantera stress på jobbet

819
Stressa mindre på jobbet

Stressar du på jobbet? Då är du inte ensam. I största möjliga mån är det förstås viktigt att hitta källan till vad som orsakar situationen, men det kan också vara användbart att hitta sätt hantera och minska stressen.

Jag brukade lite skämtsamt säga “fokusera, prioritera, delegera, välj bort”, tilll mina arbetskamrater när vi kände att vi hade alldeles för mycket att göra. Även om jag sade det sarkastikt med amerikanska handpistoler – pew, pew –  så ligger det ändå en hel del i det.

Mycket av stresshanteringen handlar om att veta vad som är viktigt och att fokusera på det. Det finns dock fler sätt att hantera stressen och nedan hittar du några av mina tips, tricks och rekommendationer för att minska störningsmoment och stress.

Sätt tydliga mål

Sätt tydliga mål – då blir det lättare att prioritera tiden. Att säga “ja” till något är att säga “nej” til något annat. Med en någorlunda tydlig prioritering blir detta enklare.

Eisenhowers matris

EisenhowermatrisenNär någon kommer med spontana frågor/önskemål, använd Eisenhowers klassiska 2×2. Fråga om ärendet är brådskande eller inte, om det är viktigt eller inte. Förvånansvärt ofta är det inte så brådskande och du kan planera in uppgiften i kalendern (eller delegera den till någon annan)

Använd hörlurar

På den tiden jag jobbade på kontor (numera sitter jag alldeles, alldeles ensam…) satte jag på mig hörlurar för att signalera att jag var inne i min egna “bubbla” och inte ville bli störd.

Om du sitter i landskap kan du även boka ett konferensrum där du kan sitta lite undanskymt och ostört.

Hitta tider för olika arbetsuppgifter

Om du är som mig så har du vissa tider på (arbets)dagen då det är lättare att utföra mer tankekrävande arbetsuppgifter. För mig är jag mest i “zonen” på morgonen innan 10:00, det är också då jag försöker få mer krävande arbete gjort. Därefter tar jag mig an mer rutinartade arbetsuppgifter som inte kräver alltför mycket mental kraft. Sedan brukar jag komma igång igen runt 19:00 – för mig som är egenföretagare med hemmakontor är dessa tider inget problem.

Calendly för att boka tid med dig

Jag använder Calendly för att boka tider. Om någon vill/behöver ett möte så kan de boka en tid som passar dem och mig i min kalender. Vissa säger att detta är lite slött och opersonligt, men det underlättar en hel del av mötesadministrationen och det “försvarar” din tid.

Getting Things Done

Försök att implementera “Getting things done“-metodiken. En av grunderna är att inte ha saker i skallen, utan så fort det är något som ska göras så ska det skrivas ner.

Ta pauser

Många säger att man ska ta regelbundna pauser. Jag har inte något schemalagt, utan jag brukar kliva bort från tangentbordet när jag känner att jag börjar dåsa till. Jag försöker, men lyckas absolut inte alltid, att kombinera pauserna med att göra någon enkel fysisk övning. Några snabba armhävningar, situps eller att stå i plankan.