Hem Produktivitet Gratis verktyg för Mindmaps. Och det bästa.

Gratis verktyg för Mindmaps. Och det bästa.

5761
Xmind är Nortons favoritverktyg för mindmaps

När jag ska sparka igång projekt eller bara brainstorma så brukar mina idéer och tankar flöda på bäst om jag använder mig av mindmaps. Xminds är ett gratis verktyg för just detta och det är enligt min mening det bästa verktyget.

Kommer alltid tillbaka till Xmind

Det finns många olika verktyg för att göra mindmaps och från tid till annan så provar jag på nya som dyker upp, men jag återgår alltid till min gamla trotjänare Xmind. Xmind är en opensourcelösning som fungerar lika väl på Mac som PC.

Xmind finns även i Provarianter som ger utökad funktionalitet, främst vad gäller möjligheterna att exportera och dela med sig mindmaps till andra, bl.a. som PDF, men du klarar dig väldigt långt med gratislicensen.

Får jobbet gjort

Jag kan inte påstå att jag är en super user av Mindmaps eller de olika programmen som finns för att göra dem – jag använder dem endast till att få ner mina tankar på pränt vid brianstormingmöten, projektuppstarter och nu på senare tid även för att ta anteckningar.

Det jag gillar mest med Xmind är att det får jobbet gjort – inga krångligheter eller avancerade krusiduller. Mina tankar flödar nästan obehindrat ut på skärmen, till skillnad mot andra program såsom Omnigroups Omni Graffle (om du jobbar på en mac måste du skaffa Omnifocus för dina att-göra-listor och projekt). Jag kan tycka att Omni Graffle är snyggare, men det är knepigare att använda och om dina kunder eller kollegor inte har installerat det så är det svårt att jobba på samma dokument.

Extrafunktioner som jag använder

Xmind är som sagt väldigt enkelt att använda, åtminstone för mina ändamål. De enda ”extrafunktioner” som jag använder, men som ingår i gratislicensen, är relationships, grupperingar och ”drill down” möjligheten att isolera en enskild del av mindmappen.

  • Relationships använder jag för att visa hur olika delar hör ihop med varandra, på en 1:1 nivå
  • Grupperingar är bra för att visualisera hur större delar av mindmappen hör ihop
  • ”Drill down” gör så att du kan fokusera på ett enskilt område av en mindmap, perfekt inte vill visa kollegor eller kunder delar av mindmappen

Prova du med

Om du inte redan har gjort det, prova på Xmind själv. Berätta gärna vad du tycker om det, eller andra program, genom att lämna en kommentar i fältet nedan.