Jobbar du med adresslistor i Excel som ska importeras in i ditt CRM-system eller e-mailprogram såsom Pardot, Marketo eller Mailchimp? Händer det att du får informationen i ett format som inte riktigt låter sig importeras? Ett vanligt problem är att en persons för- och efternamn är i samma cell. Så här kan du lösa problemet i Excel.

Tidigare jobbade jag med en massa formler för att hitta mellanslaget i det fullständiga namnet, utifrån det så trimmade jag texten till höger och vänster för att isolera för- respektive efternamn. Ett ganska bökigt och korkat arbetssätt. Häromdagen snubblade jag över funktionen ”Text till kolumner”, som finns under ”Data”.

Vad ”Text till kolumner” gör är att den tar  information som finns i en cell och fördelar ut den på flera celler.

Kom gärna tillbaka till denna sida då jag kommer att dela med mig av fler exceltips.