Jag har hittat ett verktyg som hjälper dig att brainstorma och köra workshops online tillsammans med kunder och kollegor. Enkelt och kraftfullt, är mina första intryck.

Inför varje produktlansering brukar jag göra en så kallad Attribute Value Map-övning tillsammans med produktchefer, säljare, utvecklare etc. Det är en enormt bra övning som hjälper att koppla samman features, advantages och benefits (FAB). Du får en ganska bra bild över vad du ska puffa för i din marknadsföring utan att det blir tomma floskler. Denna övning, precis som många andra gruppövningar, brukar kräva att alla samlas i samma rum.

Men vad gör du om inte alla finns på samma plats och tidszon? Då kan du använda miro.com (tidigare känt som Realtimeboard.com). Det är ett verktyg som låter dig sätta upp en virtuell whiteboard, eller board som det kallas i mjukvaran, där du och dina kollegor kan klistra upp postit-lappar, anteckna, rita, presentera etc.

Miro.com har färdiga mallar för personas, storyboards och andra mjukvarurelaterade projekt etc. Än så länge har jag bara provat en tom vägg, vilket också är mitt vanligaste scenario

Några av fördelarna med realtimeboard.com

Om du ska ha en workshop så är det oftast alltid bättre att träffas i realtid, det brukar blir bäst interaktion då. Men om du inte kan mötas med alla, vilket är den nya verkligheten nu med Corona, så är miro.com ett bra verktyg. Jag ser följande fördelar med det:

  • Du sparar tid och miljö då ingen behöver resa
  • Du och dina kollegor kan jobba på samma dokument samtidigt. Gör någon en anteckning eller kommentar så synkas den med ”molnet” och blir synlig för alla som jobbar på dokumentet
  • Det är förvånansvärt enkelt att använda, vilket borde göra att den minst tekniska medarbetaren eller kunden bör kunna deltaga aktivt
  • Det finns en gratisversion som är begränsad beträffande antalet boards som du kan göra och hur många som kan vara med och jobba
  • Enkelt att bjuda in personer och skapa grupper för att jobba med boards

Gratis och betallösningar

Jag har endast provat gratisversionen och i team-versionen finns ytterligare funktioner för att exportera boards som högupplösta pdfer, röst- och videochat med mera.

Chromeplugin och iOS

Det finns ett tillägg för Chrome som låter dig att enkelt dra in innehåll från internet till dina boards. Smidigt. Det finns givetvis verisioner för iPhone och iPad.