Tacka nej för att tacka ja till annat

Om du är som jag så har du säkert många järn i elden, ibland för många. Jag försöker hantera mina åtaganden genom att följa David Allens ”Getting Things Done” (GTD). Med en inte-göra-lista kan du frigöra mer tid till sådant som är viktigare, roligare och mer värdeskapande.

Att-göra-listor är centrala i GTD

För dig som inte har hakat på det ännu kan GTD sammanfattas med att du inte ska hålla saker i huvudet, för det kostar mental energi. Istället ska du få ut alla dina att-göra-saker ur din skalle och ner i ett ”trusted system” där att-göra-listorna spelar en central roll. ”Jag måste köpa mjölk”, skriv ner det på listan. ”Se till att all relevant kunddata hamnar i Salesforce”, in på listan. Allt ska in på listor som du sedan granskar en gång i veckan. Varje sak, eller projekt, på listan bör ha en ”nästa action” som leder projektet framåt. Finfint, men räcker det?

Inte-göra-lista är också viktig

Att-göra-listorna hjälper dig hålla koll på vad som du måste göra. Men är det inte minst lika viktigt att ha en inte-göra-lista? För varje sak du tackar ja till, måste du ju tacka nej till något annat. Och omvänt. För varje sak du tackar nej till, kan du tacka ja till något annat.

Därför har jag börjat att skriva på en ”stop-doing-list” som innefattar både privata och yrkesmässiga saker jag borde sluta att göra, eller åtminstone göra mindre av.

Ofta finns det en motsvarande ”att-göra” till ”att-inte-göra”. Till exempel kan “Inte göra allting själv” omformuleras till ”Bli bättre på att delegera”, men personligen får det en annan stuns när jag formulerar oönskade beteenden som något jag inte ska göra – det känns mer ärligt mot mig själv.

Här är min ”inte-göra-lista”

Så här ser min yrkesverksamma ”inte-göra-lista” ut för tillfället, inte i någon särskild ordning:

  • Inte kolla e-post på morgonen förrän jag har jobbat på ”dagens viktigaste att-göra-aktivitet”
  • Inte konstant kolla e-postmeddelanden
  • Inte börja någon ny kurs, guide eller bok innan föregående är klar
  • Inte gå på möten som saknar agenda
  • Inte säga ”det fixar vi” som en ryggmärgsreflex, utan vara lite mer eftertänksam med min och mitt teams tid
  • Sluta “multitaska”

Ovanstående är inte en statisk lista utan jag uppdaterar den regelbundet. För att det inte ska bli en lista som faller i glömska ingår det i mina veckovisa genomgångar att läsa igenom listan och utvärdera hur väl jag följer den.

Skriv din egen ”inte-göra-lista”

Vad säger du? Tror du att du skulle kunna få mer gjort, och rätt saker gjorda, om du tackade nej till annat, eller slutade göra vissa saker? Skriv ner sakerna du vill sluta med och återkom till listan regelbundet. Jag använder Evernote för min inte-göra-lista (och omnifocus för mina att-göra-listor), men det går alldeles utmärkt att använda papper och penna, bara du får ner dina tankar.

Du får mer än gärna dela med dig av vad du sätter på din lista i kommentarsfältet nedan – för jag och flera med mig kan behöva inspiration för hur vi kan jobba mer effektivt.