Som för så många andra har en stor del av mitt arbete blivit ännu mer digitalt. Fysiska möten och workshops är till stor del borta. Men de har inte upphört.

Jag kör en hel del möten och workshops med kunder online, nu för tiden. För att klara av dessa använder jag någon form av verktyg för själva ”mötet”, för att kunna prata och se varandra. Sedan använder jag ett för att kunna jobba interaktivt med mina klienter och samarbetspartners.

Jag började med Whereby och Miro

Jag använder i första hand två olika kombinationer. Jag började att jobba med Whereby som mötesverktyg och Miro för brainstorming och workshopsövningar. Båda finns som gratisvarianter.

Jag har personligen inte upplevt någon begränsning med Whereby’s gratisversion, men med Miro stöter du snabbt på begräsningar då du endast kan ha tre tavlor. Nu är det kanske inte något större problem, då den billigaste betalvarianten kostar 8 USD per månad.

Har börjat att använda Zoom och Mural

Jag jobbar just nu som underkonsult i ett projekt där vi ska lansera en ny bildiagnostiklösning. Min uppdragsgivare använder sig av Zoom och Mural, så det var inte mycket att bråka om.

Zoom har en liten inlärningströskel, medan Mural var väldigt enkelt att komma igång med, särskilt om du är bekant med Miro.

Whereby vs. Zoom?

Zoom och Mural känns lite mer ”corporate”, medan jag upplever Whereby och Miro som mer kreativa uppstickare för småföretagare.

Då jag mestadels kör relativt enkla möten och övningar, så jag behöver inte något avancerat så jag klarar mig med Whereby. I sin enkelhet är måhända Whereby lite begränsat för dig som behöver växa. Zoom är mer skalbart, men också aningens mer komplext att använda.

Fördel Whereby

Jag kan tycka att det är lite lättare att bjuda in deltagare till Whereby än Zoom.

Whereby kräver endast en länk som du skickar till de som ska vara med, de behöver inte ladda ner någon app, till skillnad mot Zoom som är lite mer omständigt. Att inte behöva ladda ner en app är särskilt bra för ett kort, första möte då det inte lägger någon direkt belastning på den du bjuder in till mötet. Whereby har dock en app för dig som är på resande fot.

Ytterligare en positiv aspekt med Whereby är att du kan få ett ”brandat” rum, även i gratisversionen.

Fördel Zoom

En fördel som Zoom har över Whereby är att det går att ringa in med telefon till mötet (vilket jag har behövt göra en gång då Com Hems uppkoppling inte alltid är den mest stabila).

Zoom har fler funktioner som kan vara bra för dig i större organisationer; SSO-inloggning, stöd för Webinar, finmaskigare kontroll på inbjudningar och deltagare etc.

Miro vs. Mural?

För de enkla workshops som jag gör, fungerar bägge lösningarna alldeles utmärkt.

  • Ni kan jobba flera personer på samma tavla
  • Du ser vem som gör vad
  • Du kan skapa områden som du snabbt kan zooma till, vilket är kalas om en tavla innehåller olika områden som styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Du kan du fördefiniera dessa områden och snabbt navigera dit
  • Ni kan rösta på postitlappar, vilket krävs vid prioriteringsövningar
  • Det finns en timer för att tidsbegränsa övningar och aktiviteter

Miro har lite fler ”bells and whistles” t.ex. har de stöd för videokonferens i appen och att det integrerar med Whereby, så du kan starta Miro direkt inifrån Whereby vilket gör att allting hänger ihop bättre. Miro har fler funktioner och integrationer, vilket kan vara en fördel, men det gör det också lite mer komplicerat att använda.

Så vad ska man välja? Zoom eller Whereby? Miro eller Mural?

Det tråkiga svaret är att ”det beror på”. Jag tror på enkelhet, så jag tror att jag framöver kommer att fortsätta att använda Whereby, eftersom det är så enkelt för deltagare att hoppa på ett möte.

Jag är lite mer tveksam till hur jag ska göra med Miro eller Mural. I mitt tycke är Miro snyggare, men det är ju bara en smaksak. Mural känns enklare att använda.