Det finns väldigt många resurser om SEO på nätet och jag snubblade över en väldigt bra artikel om SEO för webbutiker på woothemes.com

Om du vill så kan du tillbringa evigheter med att läsa tips och tricks om sökordsoptimering (SEO). Några av mina favoritsiter är moz.com, kissmetrics.com och självklart google.com. Dessa är i regel “allmänna” och gäller för vanliga siter likväl som för webbutiker. Även om dessa allmänna tips fungerar bra för en webshop så finns det en del shopspecifika rekommendationer.

Om du vill ha mer konkreta tips om sökordsoptimering för webshoppar kan jag varmt rekommendera denna artikel på woothemes.com.

Key takeaways om SEO för webbutiker

Har du en webshop så bör du läsa hela artikeln, men om du inte orkar eller hinner så hittar du en kort sammanfattning nedan.

  • Inkludera tillverkarens artikelnummer, det finns potentiella kunder som söker på dessa
  • Försök att skriva om tillverkarens produktbeskrivningar så att du får eget unikt innehåll
  • Hastigheten på din site spelar roll (jag rekommenderar WPengine.com)
  • Försök att hålla navigation enkel och logisk
  • Namnge produktsidor och kategorier på ett förståeligt sätt, undvik ?id=1324
  • Köp aldrig länkar
  • Länkar från Facebook, Twitter etc. är av typen “no-follow” så även om direkta länkar kan ge trafik till din butik så kommer det inte att förbättra din sökordsoptimering

Relevant och unikt innehåll är kung

Det finns hur mycket som helst att göra på en site när det kommer till sökordsoptimering (SEO), men den gyllene regeln är att skapa innehåll som är unikt och relevant för dina potentiella kunder.

Det tar tid att sökordsoptimera din webbutik

Sökordsoptimering är ett långsiktigt arbete som måste få ta tid, dels att optimera, men också för resultaten att visa sig. För snabbare resultat kan du använda dig av sökordsannonsering.

Att sökordsoptimera en site kan ibland kännas “tröstlöst” för det finns hela tiden saker att göra med länkar, innehåll, teknisk optimering etc. Men istället för att lägga dig platt ner på marken och ge upp så börja med något, kanske se till att du har en relevant meta description för alla produkter, eller att alla bilder har en alt-tag?

Vill du ha hjälp med att optimera din site eller webbutik så hör gärna av dig till mig – jag hjälper små företag med sökordsoptimering.