Om du försöker öppna upp en bild på en sedel, eller sedlar, så är det en stor risk att Photoshop’s CDS (counterfeit deterrence system) inte tillåter dig att göra det. Men det finns ett sätt att komma runt detta.

Jag gjorde nyligen ett inlägg om prissättning och vad passar väl bättre att ha en bunt med sedlar som bild? Jag hittade en bild på riksbank.se som jag använde – om de lägger ut en bild antar jag att jag borde få göra samma sak. När jag försökte öppna den i Photoshop får jag dock följande varning.Varning när du förösker redigera sedliar i PhotoshopDet är med andra ord inte tillåtet att redigera valutor i Photoshop. Jag kan förstå att det inte bör vara möjligt att göra det om man har brott och bus i åtanke, men om man bara vill ha en illustration känns det lite surt med denna begränsning. Så vad göra om man vill redigera sedlar i Photoshop? Man går via After Effects.

Redigera sedlar i Photoshop via After Effects

After Effects verkar inte ha det CDS som Photoshop har, så du kan importera bilden på sedlarna utan problem. Placera dem sedan i en komposition och rendera ut till en Photoshop-sekvens, välj sedan en av bilderna och jobba vidare med redigeringen av sedlarna. Jag provade först till .png men så fort jag öppnar upp filen i Photoshop kickar CDS.

REdigera sedlar i PHotoshop via After Effects

With great power comes great responsibility…

Jag vill återigen påpeka att jag tycker att det är ok att redigera sedlar om det är för “konstnärliga ändamål”, använd inte denna kunskap för att hitta på olagligheter. Lova? Ok, bra!

Frågan är hur länge det dröjer innan Adobe stoppar in samma CDS i After Effects?