Jag har precis bekantat mig med Soapbox, från Wistia.com. Soapbox är en gratis plugin för Chrome som gör det möjligt att spela in video från din webkamera och video från din bildskärm och sedan redigera ihop dem till en video.

Du kan använda Soapbox för att spela in, bland annat:

  • Säljpitchar
  • Instruktioner om hur kunder ska använda en mjukvara
  • Statusuppdateringar
  • Hälsningsmeddelanden

När du har redigerat klart din video får du en länk som du kan bifoga med ett e-postmeddelande.

Genomgång av Wistias Soapbox
En snabb genomgång av hur du kan använda Wistias Soapbox i din marknadsföring.
Norton visar Soapbox

Soapbox – Snabb genomgång av Soapbox från Wistia

Fördelar med Soapbox

Jag ser följande fördelar med Soapbox:

  • Det är enkelt – det spelar in video från din webkamera och din bildskärm och låter dig redigera ihop dessa två videokällor.
  • Du kan infoga en call to action – I slutet av filmen kan du infoga en uppmaning med en länk till t.ex. en bokningsformulär, dokument som kan laddas ner eller en länk till en landningssida. Detta är min favoritfunktion.
  • Kostnadsfritt – i dagsläget kostar Soapbox ingenting, men jag misstänker att det kommer att komma betalversioner för att låsa upp fler funktioner (för det saknas vissa saker)

Nackdelar med Soapbox

Även om Soapbox är kostnadsfritt och man inte ska “klaga” så finns det flera tillkortakommanden. Några av de viktigaste jag ser är:

  • Begränsade redigeringsmöjligheter – Redigeringen rent generellt är ganska knepig. Det går inte heller att klippa bort sekvenser mitt i filmen, utan det finns endast möjlighet att trimma i början och slutet av filmen. Det går inte att highlighta muspekaren eller tangentbordstryckningar. Dessa begränsade möjligheter ser du på titelbilden till videon ovan “Soapbox” är felstavat, men jag kan inte ändra det och jag orkar inte göra en ny tagning endast för det.
  • Begränsad distribution – det finns i dagsläget inga direkta funktioner för att ladda ner filmer eller att bädda in dem i websidor. Det enda som finns är en länk som man kan klistra in i ett inlägg eller e-postmeddelande. Dessa funktioner har “coming soon” som status, så det kommer väl något inom kort.

Vill du ha lite kraftfullare skärminspelningsprogram för din Mac kan jag varmt rekommendera Screenflow. Det är mer fullädigt, men kanske lite svårare att lära sig. Det är inte heller kostnadsfritt.

Prova Soapbox se vad du tycker

Gå till Wistia.com och ladda ner Soapbox och prova själv. Berätta gärna vad du tycker om det.