Man brukar säga att YouTube är världens näst största sökmotor efter Google, men eftersom Google äger YouTube så är de praktiskt taget desamma. Det finns många fördelar med YouTube, bla. möjligheten att annonsera, skapa remarketinglistor* etc. Men det finns några saker som gör Wistia.com, en konkurrent till YouTube, intressant för oss marknadsförare.

Fördelar med Wistia

Jag har inte gjort någon djuplodande analys över vad Wistia kan och inte kan, men nedanstående visar på några av de uppenbara fördelarna med dem:

  • Du kan branda din sida med egen logo, dock inte med gratiskontot
  • Du kan byta ut en existerande film mot en annan men använda samma länk som filmen innan. Det kan du inte göra med YouTube utan att få en ny länk.
  • Du kan bygga in lead generation-formulär i dina videos (jag provar med filmen nedan). Dessa formulär kan sedan matas in i Mailchimp eller andra e-postverktyg. De har även stöd för att integrera med Hubspot, Marketo, Pardot med flera
  • Du kan få viss statistik i Google Analytics och via Wistias egna rapporteringsverktyg
  • Wistia.com har dessutom sjukt underhållande och lärorika videos om hur du kan använda video i din marknadsföring

Samla in och kvalificera leads via dina video

Med Wistias så kallade “turnstyles”, eller formulär, kan du lägga in formulär när du så väl önskar i en film. Detta kan vara ett utmärkt sätt att samla in leads, främst för att de kvalificerar sig själva. Hur då? Jo, om du lägger in formuläret en bit in i filmen så är kommer de som verkligen är intresserade av att se resten av filmen fylla i det.

Du kanske inte får sales ready leads, men du borde kunna räkna med att leads som fyller i ett formulär en bit in i en video verkligen är intresserade av vad du har att säga, ja, eller visa.

 

En liten tråkig detalj med formulären är att du inte kan översätta formulärfälten, inte vad jag har kommit på i alla fall.

Vad ska du välja – YouTube eller Wistia?

Jag säger inte att du ska byta ut YouTube mot Wistia, eller tvärtom för den delen. Båda fyller sina syften. För att skapa awareness är nog YouTube mer lämpligt, men om du redan har potentiella kunder i toppen av konverteringstratten kan Wistia vara ett bra alternativ för att samla in och kvalificera leads**.

Oavsett vilken plattform, det viktiga är att du har vettigt innehåll. Såklart.

* Du kan skapa remarketinglistor baserat på de events som Wistia skapar i Google Analytics.
** Du kan även använda YouTube för att skapa leads om du länkar till en landningssida med ett formulär, men det är inte lika direkt som Wistia.